Святкові дива зазвичай не відбуваються без нашої участі, тому про заощадження грошей потрібно дбати заздалегідь. Цьогорічні зростання цін і тарифів на комунальні послуги цьому ніяк не сприяють. Хіба не час поміркуватинад тим, чи ми зробили щось для того, щоб зекономити?

Святкова ілюмінація буде коштувати дорожче, ніж у попередні роки, тому варто врахувати кілька порад щодо економного використання електроенергії. Перша порада проста - вимикайте святкові вогники, коли йдете з дому або лягаєте спати. Це допоможе не тільки вберегти «кіловати», але й запобігти замиканню.

0 energozberigauchi lampu-2

Фото: www.cre8tivez.org

Друга порада – енергозберігаючі лампи. Вони стали стандартом у всьому світі, проте наразі рідко використовуються в Україні. І даремно, адже у люмінесцентних ламп багато переваг:

- Світлова віддача люмінесцентної лампи в середньому у 5 разів більша, ніж у лампи розжарювання. Це знизить споживання електроенергії приблизно на 80% без втрати звичного рівня освітленості кімнати.

- Термін роботи енергозберігальні лампи в середньому в 6-15 разів довший, ніж у лампи розжарювання і становить від шести до дванадцяти тисяч годин.

- Енергозберігальні лампи виділяють значно менше тепла, ніж лампи розжарювання, тому їх можна сміливо застосовувати у світильниках і люстрах з обмеженням рівня температури.

- Завдяки більшій площі поверхні енергозберігальних ламп світло розподіляється по приміщенню м’якше і рівномірніше, ніж від лампи розжарювання, тому очі стомлюються менше.

0 energozberigauchi lampu-1

Фото: vse.rv.ua

Щоб правильно застосовувати енергозберігаючі лампи та використовувати їхній потенціал на повну, потрібно:

  1. При покупці ознайомитися з потужністю лампи та кількістю гарантованих виробником годин роботи, а також зберегти упаковку;
  2. Якщо відомо про можливі перепади напруги, краще вимкнути освітлення на цей час;
  3. Обмежити кількість вмикань та вимикань світла без потреби.

Простий підрахунок дозволяє визначити середню тривалість роботи однієї лампи. Ми користуємося нею до 12 годин на добу. Якщо тривалість роботи, гарантована виробником, 8000 годин, то це приблизно 22 місяці роботи, тобто орієнтовно 2 роки. При швидкому перегоранні можна звернутися до виробника чи продавця за заміною.

Проте у енергозберігальної лампи є один недолік, який потрібно обов’язково врахувати при використанні та утилізації: вміст ртуті у лампі – від 2,5 до 3 міліграмів. Ця кількість не несе прямої загрози здоров’ю людини, однак, якщо лампа розбилася, фахівці радять не просто ретельно зібрати залишки, але й обробити місце, де вона впала, звичайною марганцівкою, а кімнату – провітрити.

Відтак, викидати відпрацьовані люмінесцентні лампи на смітник не можна. Крім того, це заборонено діючим законодавством України, а за недотримання вимог щодо поводження з відходами на фізичних осіб накладається штраф у розмірі від 340 до 1360 грн., а на посадових осіб і фізичних осіб-підприємців – від 850 до 1700 грн. Звичайно, на практиці зловити людину біля смітника і накласти на неї штраф – нереально до того моменту, поки в Україні не запровадять обов’язкове сортування сміття.

0 energozberigauchi lampu-3

Фото: www.gorod.cn.ua

Додатковий аргумент у правильній утилізації енергозберігаючих ламп – це те, що ртуть, потрапляючи в організм людини, накопичується і залишається там на все життя, в результаті чого зазнає шкоди центральна нервова система людини, її внутрішні органи (печінка, нирки, дихальні шляхи тощо), виникає біль і підвищення температури. Лише один грам ртуті, який потрапив у довкілля, здатний призвести до забруднення (тобто перевищення рівня гранично допустимих концентрацій) більше ніж 3300000 куб. м повітря чи 200000 куб. м води.

Якщо ми не будемо відповідальними, то кожного року на смітниках та звалищах України буде накопичуватися до 500 кг ртуті. Можна тільки уявити, що буде, коли сотні таких ламп потраплять у контейнери для сміття поруч з нашими будинками та дитячими майданчиками. Лампи, зроблені зі скла, найімовірніше, до звалища не доїдуть, а розіб’ються вже у контейнері. А відтак, ртутні випари осядуть поряд із нашими помешканнями, і цим доведеться дихати.

Тож будьте ощадливими та відповідальними: шлях до європейського рівня життя лежить через наше з Вами дотримання простих правил та порад.

Аліна Брезіцька,
місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА
 
Адреси пунктів прийому енергозберігальних ламп у Києві:                                                     
Оперативно-рятувальна служба: вул. Жилянська, 26 А (вхід з боку вул. Антоновича, 34).          
ТОВ «ДЕМІКОН»: вул. Академіка Кримського, 27.                                                                                         
Компанія «Катран»: пр. Московський, 8.
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)