У середині кампанії з дострокових Парламентських виборів-2014 спостерігачі ОПОРИ  дізналися думку Олексія Крисенка стосовно особливостей цього виборчого процесу та  як на цей процес вплине електорат Харківщини.

Довідка ОПОРИ: Олексій Крисенко — доцент, кандидат філософських наук, викладач кафедри політології філософського факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.


Олексію Володимировичу, які особливості цього виборчого процесу ви можете визначити, враховуючи ситуацію в країні? Зокрема для Харківської області.

Особливостей чимало, але основних, на мій погляд, декілька.

По-перше, нинішня виборча кампанія, з огляду на її часові рамки, носить експрес-характер. Короткі терміни передвиборчої агітації зумовлять передвиборчі стратегії та структуру й обсяг ресурсів.

По-друге, враховуючи соціально-політичну ситуацію в країні та мобілізований стан суспільства, використання адміністративного ресурсу буде мінімальним. Так само мінімальним буде й використання державного бюджету у якості джерела передвиборчого популізму.

По-третє, цього разу на виборах істотну конкуренцію «професійним депутатам» складатиме громадянське суспільство, адже такої кількості представників громадського сектору на виборах до Верховної Ради країна ще не бачила.

Окремою особливістю нинішнього виборчого процес стане дискурс передвиборчих гасел та обіцянок, центральною темою яких стануть питання війни та миру.

Як впливає якість роботи місцевих органів влади, судів, виборчих комісій, ЗМІ на хід виборів в регіоні?

На даному етапі діяльність даних інституцій впливає опосередковано, але цілком можливо, що саме суди та виборчі комісії стануть справжніми пастками для новачків у передвиборчих перегонах. Зрозуміло те, що судова система в країні не змінилася, а виборчі комісії будуть укомплектовані «старими й перевіреними кадрами». Саме зважаючи на таку специфіку вітчизняної електоральної демократії, не виключаю, що на одномандатних округах (в тому числі й на Харківщині) результати волевиявлення виборців можуть бути спотворені.

На вашу думку, як зміниться кількісно та якісно представництво Харкова та області в Верховній Раді 8-го скликання?

Якщо прогнозувати результати виборів на Харківщині в одномандатних округах, то тут якихось істотних змін очікувати не слід. Фактично усі депутати нинішнього скликання перемогли з упевненою перевагою та здатні запропонувати у своїх округах гандикап для новачків. Виключення з даної ситуації складають кілька округів, перемога на яких на минулих виборах була отримана здебільшого за рахунок адміністративного та бюджетного ресурсів.

Окремим питанням є наповнення прохідної частини партійних списків представниками Харківщини, але повних даних щодо цього на сьогодні ще немає.

Яким чином змінився виборець порівняно з весняною президентською кампанією?

Соціологічні опитування не фіксують яких-небудь істотних змін у соціально-демографічному портреті виборця. Єдине, що слід відмітити, явка на вибори порівняно з весняною очікується дещо вищою. А це значить, що на виборчі дільниці прийдуть виборці, що з різних причин не голосували на травневих виборах. Здебільшого ці виборці налаштовані опозиційно до чинної влади.

Чи зможуть виборці Харківщини вплинути на розстановку політичних сил в Верховній раді? Як ви можете охарактеризувати харківського виборця? Чим він відрізняється від виборця з інших регіонів?

Харківщина є надзвичайно потужним в електоральному сенсі регіоном, але вирішальним впливом на розстановку політичних сил в парламенті наш регіон ніколи не володів. Історично, за доби незалежності, Харків виступав молодшим партнером Дніпропетровського або Донецького партійно-політичних та олігархічних проектів. Через це й місцеві еліти і виборці, по суті обслуговували сторонні для Харківщини політичні інтереси отримуючи навзамін бізнес преференції та бюджетні асигнування. Одним з наслідків цього є вироблення «позаідеологічності» та електорального прагматизму місцевих виборців. На противагу виборцям з інших регіонів харківський виборець не схильний голосувати за «журавля у небі».

Як вважаєте, що дадуть Україні та Харківській області зокрема позачергові парламентські вибори?

На мою думку, дані вибори є вкрай необхідні. Український парламент потребує підвищення власної легітимності. Нинішній склад Верховної Ради, здебільшого, втратив будь-яке моральне право бути вищим законодавчим органом країни. Позачерговий характер виборів, на жаль, не гарантує того, що їх наслідком стануть певні кардинальні зміни, особливо в тому, що стосується якості вітчизняної політики. Але вкрай назріла необхідність реформ, що стоїть перед країною, вимагає того, щоб ці реформи впроваджували політики з кращою репутацією, люди з новим кредитом довіри від суспільства. Чи виграє Харківщина від позачергових виборів, є питанням, що залежить від самих її жителів, а саме від їх осмисленого вибору.

Олена Українець,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
у Харківській області
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.