Волинські кандидати у народні депутати звертаються до своїх виборців у різний спосіб. Та найбільш ефективною агітацією є зовнішня реклама, з допомогою якої вони маніпулюють сприйняттям виборця.

Від початку виборчих перегонів кожен кандидат та партія намагаються найрізноманітнішими способами привернути увагу виборця та переконати його в тому, що саме він вартий того, щоб потрапити до парламенту. Зокрема, особливої популярності набрала серед суб’єктів виборчого процесу ідентифікація кандидата як висуванця від опозиції, до якої люди завше на час виборів в Україні стають більш прихильними. Якщо владу є за що критикувати, то опозиція пропонує щось нове, що лише у майбутньому піддасться осуду. Тому, кандидатам вигідно представлятися опозиціонерами.

На Волині вже кілька кандидатів поспішили заявити виборцям про свою «опозиційність». Так, першими бренд «опозиція» почали використовувати висуванці від ВО «Батьківщина», які позиціонують себе як «узгоджені кандидати від об’єднаної опозиції». Це, зокрема, Роман Карпюк, Ігор Гузь, Петро Кравчук та Анатолій Грицюк. «Узгодженим опозиціонером» є й Євген Мельник, що балотується від ВО «Свобода».

Волинь

Волинь

Разом з тим є чимало й інших кандидатів, які залюбки експлуатують бренд «опозиція», або ж намагаються викликати у виборців асоціацію із опозиційними партіями. Серед них такі кандидати, як: Олена Голєва, Василь Байцим, Борис Загрева, Євгеній Недищук, Геннадій Частяков та Сергій Слабенко.

Так, кандидат-самовисуванець Борис Загрева розмістив в виборчому окрузі № 20 біл-борди, на яких називає себе «cправжньою опозицією».

Волинь

Кандидатка по виборчому округу № 22 від Європейської партії України Олена Голєва застосовує у своїй передвиборчій агітації кольористику Об’єднаної опозиції. Такий от борд вона розмістила 25 вересня на пр. Перемоги біля Історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Волинь

Василь Байцим, кандидат-самовисуванець по виборчому округу № 21, вирішив використати свої минулі партійні заслуги у передвиборчій агітації. Так, у Ковелі він розміщує біл-борди, де публікує подяку Юлії Тимошенко за значні досягнення у професійній діяльності та активну роботу у партії «Батьківщина». Правда, кандидата віднедавна було виключено з партії за вступ у про владну депутатську групу «Нова Волинь» у Волинській обласній раді.

Волинь

Кандидат по виборчому округу № 19 Геннадій Частяков представляє себе виборцям як кандидат від «народної опозиції» та застосовує кольористику Об’єднаної опозиції, тобто «Батьківщини» та ВО «Свобода».

Волинь

Кандидат по тому ж округу Євгеній Недищук на роздрукованих із порушеннями законодавства листівках (про це ми писали раніше) заявляє, що він є кандидатом від усіх опозиційних сил, поза тим, що його підтримує лише Українська народна партія.

Волинь

Волинь

Нещодавно у цьому ж окрузі № 19 почали поширювати агітки кандидата-самовисуванця Сергія Слабенка, який презентує себе як представника «єдиної опозиції».

Волинь

Варто додати, що подібні маніпуляції з «опозиційним статусом» використовуються і в інший спосіб. Зокрема, кандидат по виборчому округу № 19 від партії «УДАР» Олександр Киричук неодноразово заявляв про те, що його політсила веде переговори з іншими опозиційними партіями щодо підтримки єдиного, найсильнішого кандидата в окрузі, очевидно сподіваючись, що таким буде він сам. Інший же доволі виразно провладний кандидат-самовисуванець по ВО № 22 Ігор Палиця на зустрічах із професійними колективами різних установ у рамках своєї передвиборчої кампанії постійно заявляє, що голосуватиме за партію «УДАР» або ВО «Свобода», поза тим, що перед виборчою кампанією його офіційно у всіх публічних заходах підтримував голова Волинської ОДА, член Партії регіонів Борис Клімчук.

Усі вищеназвані кандидати використовують бренд «опозиція» та намагаються «прив’язати» себе до більш рейтингової опозиційної політичної сили з метою здобути більшу прихильність виборців. Застосування такої гамми кольорів та позиціонування себе як опозиційного кандидата є фактично обманом виборців та збиває їх з пантелику.

Правда представники Об’єднаної опозиції на Волині не дуже поки з цього приводу переживають, а навіть ставляться до подібних фактів доволі іронічно. «Ми це сприймаємо, бо сьогодні Об’єднана опозиція користується популярністю і хтось хоче попасти під тепло любові до Об’єднаної Опозиції», - прокоментував такі факти керівник обласного виборчого штабу ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт.

Марія Доманська, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.